Anadolu Medical Center

+90 533 498 5665 / +90 262 678 1804

Salla Operative Hibride

Salla Operative Hibride

Gjithçka është për operacionet "më të sigurta":

Një dhomë që përmban teknologji të ndryshme…Një dhomë hibride që ofron një mjedis më të sigurt si për kirurgët ashtu edhe për pacientët. Operacionet më të komplikuara të kirurgjisë së trurit dhe nervit kryhen me rreziqet më të ulëta. Sepse të gjitha pajisjet e avancuara teknologjike që mund të nevojiten janë të pranishme në këtë dhomë!


MË SHUMË

 • Më pak trauma kirurgjikale
 • Prerje më të vogla
 • Koha më të shkurtra të funksionimit
 • Më pak humbje gjaku
 • Më pak komplikime
 • Më pak kohëzgjatje qëndrimi në spital
 • Më pak kosto

 

Qendra Mjekësore Anadolu
Drejtor i Departamentit të Neurokirurgjisë
Profesor Dr. Serdar Kahraman

Salla e operacionit hibrid është një term që përdoret për llojet e reja të sallave të operacionit, në të cilat sistemet e avancuara të imazhit mjekësor dhe pajisjet mjekësore mund të përdoren së bashku në të njëjtën kohë…

 

Qendra Mjekësore Anadolu
Specialist i Neurokirurgjisë
Asoc.Dr. Selçuk Göçmen

Falë mikroskopit të posaçëm operativ të kombinuar me Neuro-navigimin, ne mund ta heqim tumorin me një prerje më të vogël për të minimizuar gabimet.

Një nga fushat më të përfituara nga përparimet në teknologji është mjekësia. Prandaj, çdo ditë hasim trajtime më komode dhe më të besueshme. Ne i jemi mirënjohës përparimeve në shkencë dhe teknologji mjekësore, veçanërisht në vitet e fundit, si metodat inteligjente të diagnostikimit dhe trajtimit, pajisjet imazherike ose kirurgjia robotike, e cila është një nga momentet më të rëndësishme në kirurgji. Këto teknologji tashmë janë pjesë përbërëse e sallave të operacionit dhe na prezantojnë një format krejtësisht të ndryshëm të sallës së operacionit: “Hybrid Operating Room”. Ne pyetëm specialistët për sallat hibride të operacionit, të cilat tërheqin vëmendjen me pajisjet e tyre teknologjike të avancuara dhe avantazhet që sjell kjo pajisje për kirurgët dhe pacientët dhe për t’i ndarë ato me ju në revistën tonë Vital. Drejtori i Departamentit të Neurokirurgjisë të Anadolu Medical Center, Prof.Dr.Serdar Kahraman dhe Specialisti i Neurokirurgjisë Assoc.Dr.Selçuk Göçmen ka ofruar një pasqyrë për sallat hibride të operacionit…

GJITHÇKA ËSHTË BASHKË NË KËTË DHOME!

“Hybrid Operating Room” është një koncept për llojin e ri të sallës së operacionit ku sistemet e avancuara të imazhit mjekësor dhe pajisjet mjekësore mund të përdoren së bashku. Në fakt, ajo filloi në vitet 1970 me përdorimin e pajisjeve mobile me rreze x (fluoroskopia C-arm) në sallat e operacionit, por sot ka arritur në një nivel krejtësisht të ri. Sot, pas prezantimit të tomografisë kompjuterike të lëvizshme (CT) dhe rezonancës magnetike (MR), me prezantimin e neuro-navigimit që përcakton objektivin e operacionit dhe pajisjen neuro-monitorizuese (monitorimi i proceseve të funksionimit në tru dhe funksioni nervor), mund të themi se ka arritur plotësisht në konceptin hibrid. Me shtimin e mikroskopëve operativë me filtra të veçantë fluoreshente të integruar dhe sisteme navigimi, ndarja e tumoreve nga indet normale nervore është tashmë më e lehtë. Me fjalë të tjera, mikroskopët tani përfshihen gjithashtu në konceptin e “hibridit”. Me sa duket, me përparimet në teknologjinë mjekësore të së ardhmes së afërt, dhomat hibride të operacionit mund të kenë mysafirë të rinj me komoditetin teknologjik të pacientit që ofrojnë…

Kur shikojmë vitet e mëparshme, shohim se zhvillimi i teknikave kirurgjikale minimalisht invazive dhe zhvillimi i sallave të operacionit hibride janë paralele me njëra-tjetrën në Turqi dhe në botë. Prandaj, operacionet komplekse më të vështira dhe problematike janë bërë më të sigurta. Kjo do të thotë avantazhe të rëndësishme si për pacientin ashtu edhe për mjekun, me më pak trauma kirurgjikale, prerje më e vogël, kohëzgjatje më e shkurtër e operacionit, më pak humbje gjaku, më pak komplikime, më pak kohëzgjatje qëndrimi, më pak kosto.

Një nga fushat më të përfituara nga përparimet në teknologji është mjekësia. Prandaj, çdo ditë hasim trajtime më komode dhe më të besueshme. Ne i jemi mirënjohës përparimeve në shkencë dhe teknologji mjekësore, veçanërisht në vitet e fundit, si metodat inteligjente të diagnostikimit dhe trajtimit, pajisjet imazherike ose kirurgjia robotike, e cila është një nga momentet më të rëndësishme në kirurgji. Këto teknologji tashmë janë pjesë përbërëse e sallave të operacionit dhe na prezantojnë një format krejtësisht të ndryshëm të sallës së operacionit: “Hybrid Operating Room”. Ne pyetëm specialistët për sallat hibride të operacionit, të cilat tërheqin vëmendjen me pajisjet e tyre teknologjike të avancuara dhe avantazhet që sjell kjo pajisje për kirurgët dhe pacientët dhe për t’i ndarë ato me ju në revistën tonë Vital. Drejtori i Departamentit të Neurokirurgjisë të Anadolu Medical Center, Prof. Dr. Serdar Kahraman dhe Specialisti i Neurokirurgjisë Assoc. Dr. Selçuk Göçmen ka ofruar një pasqyrë për sallat hibride të operacionit…

DHOMA HIBRID OPERACIONI NË KIRURGJINË E TRURIT

Në operacionet e trurit, palcës kurrizore dhe shtyllës kurrizore, dhomat hibride të operacionit përdoren për shumë grupe sëmundjesh dhe kirurgji të traumave. Disa shembuj janë; Aneurizma (flluska), Kirurgjia neurovaskulare arteriovenoze e sëmundjeve të trurit ose palcës kurrizore si keqformimi (AVM), tumori i trurit ose operacioni stereotaktik funksional dhe kirurgjia e implantimit të shtyllës kurrizore. Tani, le të hedhim një vështrim në pajisjet e teknologjisë së gjeneratës së ardhshme në dhomat hibride të operacionit të përdorura nga kirurgët e trurit dhe të palcës kurrizore dhe çfarë ofrojnë ato për pacientët dhe kirurgët.

O-ARM CT (TOMOGRAFIA O-ARM)

Tomografia celulare lejon filmimin e menjëhershëm gjatë operacionit

Tomografia e kompjuterizuar mund të filmohet gjatë operacionit me aparatin tomografik të lëvizshëm i cili është një sistem imazherie i gjeneratës së re. Me këtë teknologji, imazhet 2 ose 3-dimensionale mund të kryhen si në kirurgjinë e trurit ashtu edhe në atë të shtyllës kurrizore. Për më tepër, në një kënd tredimensional 360° duhen më pak se 13 sekonda. Sistemi gjithashtu ka pozicionim robotik. Në këtë mënyrë, pajisja mund t’i afrohet pacientit dhe tomografia mund të fotografohet shumë shpejt në sallën e operacionit. Një avantazh i rëndësishëm i kësaj mund të përshkruhet si më poshtë: duke qenë se merr vetëm një imazh në të njëjtën kohë, imazhet me të njëjtën cilësi imazhi mund të shihen gjatë gjithë operacionit me një të tretën e sasisë së rrezatimit në krahasim me pajisjet e tjera tomografike standarde. Përdoret veçanërisht në operacione duke përfshirë;

 • Deformimet e shtyllës kurrizore për shkak të plakjes
 • Presionet në kanalin kurrizor
 • Tumoret e shtyllës kurrizore
 • Lakimi i shtyllës kurrizore në fëmijëri dhe rininë
 • Disa sëmundje zhvillimore të shtyllës kurrizore
 • Vidhosje në fraktura dhe dislokime për shkak të traumës (vendosje platini)


Vendi ku duhet vendosur vida në shtyllën kurrizore ndryshon sipas regjionit anatomik por duhet të përcaktohet me saktësi 1-2 mm. Deri kohët e fundit, operacionet e vidhosjes së shtyllës kurrizore kryheshin me një aparat fotografik me krah C dhe 2-dimensionale me rreze X të quajtur “scopy”. Në këto operacione, pacienti mund të rioperohet për shkak të mundësisë që vida të hyjë në një zonë të padëshiruar, gjë që rrit rrezikun e infeksionit dhe kohëzgjatjen e shtrimit në spital. Megjithatë, shkalla e suksesit të operacioneve të vidhosjes të kryera me teknologjinë O-Arm CT, rritet me imazhin e tomografisë 3-dimensionale dhe marzhi i gabimit rivendoset. O-Arm-CT është i pajtueshëm me të gjitha objektivat, sistemi me neuronavigacion të lartë dhe mund të ketë një funksionim preciz i cili mund të rrisë më tej mundësinë e suksesit. Prandaj, me një ndjeshmëri 1-2 mm, rreziku i dëmtimit të palcës kurrizore dhe rrënjëve nervore pothuajse eliminohet dhe kryhet një operacion më i sigurt.

Falë sistemit O-Arm CT, situatat e padëshiruara që kërkojnë rioperim të pacientit (për shembull, hyrja e vidave në vendin e gabuar në operacionet e vidhosjes së shtyllës kurrizore, akumulimi i gjakut në zonën e operacionit në operacionet e trurit) minimizohen duke marrë tomografinë sterile.

Për të përmbledhur avantazhet e operacioneve të vidhosjes së shtyllës kurrizore të kryera me pajisjen O-Arm:

 • I jep kirurgut informacion kritik në çdo fazë, duke reduktuar rrezikun e përsëritjes.
 • Pacienti është i ekspozuar ndaj sasisë më të vogël të rrezatimit.
 • Me një prerje më të vogël kirurgjikale, pacientët kanë një kohë më të shpejtë rikuperimi dhe gjakderdhja ulet.
 • Sistemi minimizon rreziqet e mëdha të operacioneve komplekse.
 • Zvogëlon rrezikun e infektimit. Rreziku i goditjes së lidhur me vida reduktohet në shkallën më të ulët.

SISTEMI NEURO-NAVIGACION

Navigacion që njeh të gjitha rrugët e trurit

Llogarit koordinatat e vendit të operacionit dhe arrin objektivin me devijime minimale. Kështu, rreziku i vdekjes ose lëndimit minimizohet. Gjenerata e re e neuronavigimit, i cili është sistemi i “gjetjes ose orientimit të drejtimit”, llogarit koordinatat me një sistem të ngjashëm me teknologjinë GPS për një objektiv brenda operacionit të trurit ose palcës kurrizore dhe i mundëson kirurgut të shohë imazhet e skanuara 3-dimensionale. Neuronavigimi, i cili është një teknologji kompjuterike e nivelit të lartë, i afrohet lezionit të synuar në neurokirurgji me një shkallë të lartë saktësie (më pak se 1 mm). Kjo, natyrisht, mund të minimizojë dëmtimin e indeve të shëndetshme gjatë operacionit. Në këtë metodë, merret MRI dhe/ose CT dhe transferohet në pajisjen e navigimit para operacionit. Kështu, gjatë operacionit, lundrimi në kohë reale i trurit dhe shtyllës kurrizore të pacientit mund të vizualizohet dhe planifikimi bëhet në përputhje me rrethanat.

Kjo metodë mund të përdoret së bashku me teknologji të tjera ose mund të përdoret vetëm në vetvete. Biopsia stereotaksike mund të kryhet në të gjitha rastet me tumore të vogla dhe të vendosura thellë dhe me ndihmën e një vrime të vogël hyrëse. Me fjalë të tjera, një gjilpërë e hollë arrin drejtpërdrejt në rajon në milimetra dhe merren mostra të indeve. Dhe, sigurisht, ekzaminimi patologjik i indit përcakton se cila metodë trajtimi do të përdoret për trajtimin e pacientit.

Përparësitë

 • Lëviz në mënyrë perfekte në anatominë e ndjeshme dhe shmang strukturat kritike.
 • Kirurgjia kryhet në një kufi minimal invaziv (me një prerje të vogël kirurgjikale, koha e operacionit është më e shkurtër).
 • Siguron një operacion më të sigurt pa prishur anatominë e shëndetshme të pacientit.

MIKROSKOP FILTROR FLUORESHENT SË GJENERATËS TË RI

Heqja e indit të tumorit nga indi normal

Siç dihet, trajtimi i tumoreve të trurit dhe të palcës kurrizore është mikrokirurgjia. Vështirësia kryesore në këtë operacion është ndarja e indit tumoral nga indi normal. Arritja e kësaj duke përdorur një mikroskop standard kirurgjik normal ndonjëherë mund të jetë problematik. Megjithatë, me mikroskopët e gjeneratës së re, filtrat e veçantë të dritës, p.sh. njollat ​​fluoreshente, indi tumoral mund të dallohet lehtësisht nga indi nervor normal. Prandaj, një mikroskop i veçantë kirurgjik i kombinuar me neuronavigacion lejon një prerje të vogël për të maksimizuar heqjen e tumorit me gabim minimal.

Ky sistem është i pranishëm vetëm në disa spitale brenda Turqisë dhe përdoret për operacione cerebrovaskulare përveç operacioneve tumorale. Për shembull, pacientit i jepet një substancë e veçantë në mënyrë intravenoze gjatë operacionit dhe mund të rregullohet filtri i mikroskopit në mënyrë që të shihen enët e trurit, pra angiografia e trurit. Në këtë mënyrë monitorohet rrjeti vaskular i trurit para përfundimit të operacionit. Kjo rrit mundësinë e një trajtimi më të sigurt kirurgjik të çrregullimeve cerebrovaskulare. 

NEUROMONITORIZIMI INTRAOPERATIV

Pikat kritike të trurit transmetohen drejtpërdrejt në ekran!

Është një sistem që siguron monitorim të vazhdueshëm të trurit, palcës kurrizore, rrënjëve nervore dhe rrugëve refleksore me anë të elektrodave të vendosura në muskujt e kokës së pacientit gjatë operacionit për të minimizuar dëmtimin (rrezikun e goditjes) të nervave që mund të zhvillohen. për shkak të operacioneve të tumorit të trurit dhe shtyllës kurrizore. Sistemi paralajmëron kirurgun kur ka një ndryshim në vlerat e ndjekura nga neurologu gjatë gjithë operacionit. Kështu, pacienti parandalohet të zhvillojë dëme të pakthyeshme (siç është paraliza), duke parandaluar kështu edhe uljen e cilësisë së jetës. Pacienti mund të kthehet në shtëpi dhe të punojë në një kohë të shkurtër.

Çfarë do të ndodhë në të ardhmen e afërt?

Kirurgjia robotike, e cila tashmë është aktivizuar në disa degë, do të përhapet më shumë në të ardhmen. Kështu, koncepti i operacioneve minimale invazive do të bëhet gjithnjë e më efektiv me teknologjinë e avancuar. Koncepti i dhomës së operacionit hibrid përfshin jo vetëm teknologjitë në zhvillim, por edhe përparimet në aplikimet e inteligjencës artificiale. Prandaj, mund të parashikojmë që aplikimet e inteligjencës artificiale do të maksimizojnë sigurinë e pacientit dhe suksesin e trajtimit në të ardhmen e afërt në procesin nga diagnostikimi në trajtim.