Anadolu Medical Center

+90 533 498 5665 / +90 262 678 1804

Praktikat e mira për pacientët që i nënshtrohen transplantit të palcës kockore

Praktikat e mira për pacientët që i nënshtrohen transplantit të palcës kockore

Këto rregulla dhe rekomandime janë hartuar për t’ju drejtuar ju dhe familjen tuaj.

 • Ndiqni recetën e mjekut para se të merrni ndonjë ilaç.
 • Ju lutemi respektoni takimet tuaja të rregullta për monitorim. Shkoni në takime në stomak bosh, pa marrë ilaçet tuaja.
 • Kimioterapia do të zvogëlojë funksionimin optimal të sistemit tuaj imunitar për rreth një vit. Prandaj është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje higjienës suaj personale, ushqimit tuaj, mbajtjes së një maske mbrojtëse dhe kufizimit të vizitave, shtrëngimit të duarve dhe seksit gjatë gjithë vitit.


Udhëzime për jetën e përditshme:

 • Shtëpia juaj duhet të jetë veçanërisht e pastër pas transplantimit. Pacienti duhet të zërë një dhomë të veçantë dhe të gjitha kurthet e pluhurit të tilla si qilima dhe perde duhet të hiqen nga kjo dhomë. Duhet të pastroni dhe ajrosni dhomën e pacientit vetëm kur ata janë larg. Nëse dhoma / shtëpia nuk ka ngrohje qendrore, sigurohuni që të mos ndizni dhe pastroni sobën. Sigurohuni që temperatura në dhomë të mbetet konstante.
 • Dhoma e pacientit duhet të jetë larg çdo aktiviteti të brendshëm të punës / ndërtimit të jashtëm.
 • Të gjitha bimët shtëpiake dhe kafshët shtëpiake, përfshirë macet, qentë, peshqit dhe zogjtë duhet të ndalohen nga shtëpia për një vit për shkak të rrezikut të infektimit.
 • Sigurohuni që edhe pjesa tjetër e shtëpisë të jetë e pastër dhe e rregullt.
 • Kushtojini vëmendje higjienës së duarve, caktoni një peshqir për përdorim ekskluziv të pacientit, asnjë person tjetër nuk duhet ta përdorë atë. Lani dhe hekurosni këtë peshqir pas çdo përdorimi. Preferoni dushet në banjë. Përdorni vetëm sapunë hidratues.
 • Përdorni peshqir letre për duar dhe higjienë të fytyrës.
 • Mos pranoni mysafirë për 100 ditët e para. Ulni numrin e mysafirëve sa më shumë që të jetë e mundur gjatë periudhës vijuese. Përmbaheni nga kontakti i ngushtë duke përfshirë puthjet, përqafimet dhe shtrëngimet e duarve.
 • Ndryshoni shtratin e pacientit të paktën dy herë në javë dhe ajrosni dyshekun shpesh.
 • Mos përdorni jastëkë leshi apo pendë.
 • Sigurohuni që të gjitha rrobat e reja janë larë para se t’i vishni.
 • Sigurohuni që pacienti përdor dy maska ​​kur udhëton ose kur del jashtë.
 • Pacienti nuk duhet të notojë për një vit (në det ose në pishinë) dhe nuk duhet të përdorë saunë.
 • Shmangni ekspozimin direkt në diell për një vit. Çdo shëtitje jashtë duhet të bëhet në muzg.
 • Gratë nuk duhet të depilohen për një vit. Kremrat për heqjen e qimeve mund të përdoren nëse mjeku lejon.
 • Kushtojini vëmendje të madhe higjienës kur shkurtoni flokët e pacientit.
 • Lani dhëmbët me një furçë të butë 3 herë në ditë. Mundohuni të mos rrjedhni gjak nga mishrat.
 • Mos përdorni deodorantë, parfume, përbërje ose bojëra flokësh për një vit.
 • Mos konsumoni duhan ose alkool. Shmangni mjediset e tymosura, me pluhur dhe të ndotura.
 • Mos bini në kontakt me njerëzit që kanë ftohje, grip ose infeksione të tjera.
 • Merrni takim menjëherë me mjekun nëse vëreni ndonjë anomali të tillë si gjakderdhje, mavijosje ose edemë kudo në trup.
 • Vishuni si duhet për motin. Shmangni sëmundjen.
 • Ciklet menstruale mund të jenë të parregullta tek gratë pas transplantimit. Ju lutemi këshillohuni me një mjek në departamentin e gjinekologjisë.
 • Trajtimi do të çojë në humbjen e ndjenjave të etjes, urisë dhe shijes për tre muajt e parë pas transplantimit. Prandaj pacientët duhet të pinë tre litra ujë në ditë. Të pini më pak mund të çojë në një çekuilibër të elektroliteve, duke rritur gjasat për t’u sëmurë. Lëngjet e tjera gjithashtu mund të ndihmojnë. Për shembull, konsumoni qumësht, kos të pijshëm ose të holluar, çaj, lëng frutash ose supë. Përtypni çamçakëz pa sheqer për të stimuluar oreksin, thithni karamele për të rifituar ndjesinë e shijes. Pini limonadë shtëpiake 30 minuta para ngrënies nëse ndiheni të përzier.
 • Mos pini ujë burimi nga një burim i panjohur. Pini vetëm ujë në shishe.
 • I gjithë qumështi i marrë jashtë duhet të vlojë për të paktën 15 minuta.
 • Hani kos të pasterizuar ose kos të bërë në shtëpi.
 • Shpëlani të gjitha frutat dhe perimet, i lini në ujë me uthull për 30 minuta, dhe më pas qërojini përpara se të hani.
 • Hani fruta

Na kontaktoni


  Zafer Gülbaş

  MD Profesor i Mjekësisë së Brendshme dhe Hematologjisë
  Onkologji – Hematologji Onkologjike