Anadolu Medical Center

+90 533 498 5665 / +90 262 678 1804

Radiologjia ndërhyrëse

Radiologjia ndërhyrëse

Radiologjia ndërhyrëse është një subspecialitet në zhvillim që siguron procedura minimale kirurgjikale nën udhëzimet e imazhit (angiografi, tomografi kompjuterike ose ultratinguj) dhe pa kirurgji të hapur ose një sallë operacioni.

Radiologët ndërhyrës përdorin gjilpëra, tuba dhe fije të veçanta, synojnë sëmundje të ndryshme në organe të ndryshme duke lundruar brenda enëve ose drejtohen në mënyrë perkutane.

Brenda Qendrës Mjekësore Anadolu, të gjitha procedurat e komplikuara kryhen nga radiologë ndërhyrës të certifikuar nga organizata ndërkombëtare (Bordi Evropian i Radiologjisë Intervenuese, EBIR).

Procedurat ndërhyrëse të kryera në departamentin e radiologjisë ndërhyrëse të qendrës mjekësore Anadolu:

 • Biopsia: marrje e mostrave të sigurta dhe efikase të organeve të ndryshme për diagnostikim.
 • Drenazha: eliminimi i koleksioneve të lëngjeve si acide, biliare, ciste, abscese, etj nga trupi.
 • Trajtimet vaskulare: Shtrëngimet / okluzionet arteriale ose venoze mund të hapen me stente dhe balona në organe të tjera të ngjashme me enët e zemrës. Ndonjëherë radiologët ndërhyrës mund të synojnë mbylljen e enëve, gjë që mund të shkaktojë gjakderdhje. Në mushkëri, zorrë, etj. Keqformimet vaskulare dhe venat me variçe që rezultojnë mund të çojnë në komplikime serioze shëndetësore, si dhe probleme kozmetike menaxhohen gjithashtu në mënyrë endovaskulare.
 • Trajtimet e kancerit: Shumë tumore mund të trajtohen me anë të ngrohjes, ngrirjes ose metodave të heqjes kimike. Një tjetër terapi standarde e cila përdoret kryesisht në tumoret primare dhe metastatike të mëlçisë është bllokimi i enëve tumorale duke përdorur grimca të buta (embolizim) ose agjentë të kimioterapisë (kimioembolizim) ose izotope radioaktive (radioembolizimi).
 • Trajtimet neurologjike: Goditjet akute mund të kurohen me angiografi duke hequr trombozën në enët e trurit, nëse diagnostikohet brenda 6 orësh. Një nga problemet më vdekjeprurëse dhe më dobësuese të shkaktuara nga aneurizmat e trurit, hemorragjia intrakraniale e trurit, mund të trajtohet me terapi ndërhyrëse neuroembolizimi.


Çfarë është ablacioni i radiofrekuencës?

Ablacionet tumorale janë procedura kirurgjikale minimale invazive që mund të përdoren për të trajtuar organe të ndryshme si mëlçia, mushkëritë, kockat, etj. Në këtë metodë, sonda ose gjilpëra speciale vendosen në tumor perkutanisht, nën drejtimin e rrezatimit X. Pastaj ngrohja (radio frekuenca / mikrovala), ngrirja (krioablacioni) ose agjentët kimikë, siç është alkooli, përdoren për të shkatërruar qelizat kancerogjene.

Çfarë është embolizimi?

Embolizimi nënkupton bllokimin e enëve. Kjo ide mund të përdoret nga një radiolog ndërhyrës për të trajtuar enë anormale, aneurizma, tumore, trauma, etj duke përdorur grimca, mbështjellje, agjentë të lëngshëm ose edhe stente. Ënjtja e arterieve që furnizojnë organe të ndryshme mund të shkaktojë gjakderdhje të rrezikshme për jetën (veçanërisht në aneurizmat e trurit, nëse nuk trajtohet).

Çfarë është radioembolizimi / kimioembolizimi?

Radioembolizimi / kimioembolizimi është i ngjashëm në atë që fillon me futjen e një kateteri përmes ijeve në enët që furnizojnë tumorin në mëlçi. Gjatë kimioembolizimit, mikroprimcat e ngarkuara me agjentë të kimioterapisë administrohen angiografikisht në tumoret e mëlçisë. Në radioembolizim, mikrosferat radioaktive (Ytrium-90) përdoren për të njëjtin qëllim, i cili lejon një dozë të lartë rrezatimi brenda tumoreve, ndërsa indet e shëndetshme fqinje marrin rrezatim minimal.

(Imazhet e autorit CIRSE)

Na kontaktoni


  Murat Dökdök

  M.D.
  Radiologjia