Anadolu Medical Center

+90 533 498 5665 / +90 262 678 1804

Përdoret në Kirurgjinë e Kraharorit

Kirurgjia Robotike Torakale

Kirurgji robotike torakale ose kirurgji torakale me robot nënkupton kryerjen e disa procedurave kirurgjikale përmes vrimave të vogla në zgavrën e kraharorit duke përdorur sistemin robotik da Vinci. Instrumentet që simulojnë kyçin e dorës njerëzore, kontrollin intuitiv të lëvizjes dhe imazhet tre-dimensionale me rezolucion të lartë të gjitha ndihmojnë kirurgun të kapërcejë kufizimet e metodave konvencionale kirurgjikale të hapura ose torakoskopike. Me këtë qasje është e mundur të kryhen ndërhyrje më komplekse. Modeli da Vinci përbëhet nga tre përbërës kryesorë:

  • Konzola e kirurgut
  • Njësia e pacientit me 4 krahë ndërveprues
  • Tabela e vizualizimit me rezolucion të lartë, tre-dimensionale


Kirurgu i ulur në tastierë, shikon një imazh tre -dimensional të vendit. Sistemi mat dhe përkthen lëvizjet e dorës së kirurgut në krahët robotikë ndërveprues pas filtrimit. Lëvizjet mikro të instrumenteve da Vinci kontrollohen nga një procesor kompjuterik në sistem. Duart e vogla dhe të sakta të da Vinçit ofrojnë një sërë lëvizjesh edhe përtej kufijve të kyçit të dorës njerëzore, në mënyrë që të bëhet e mundur kryerja e manovrave, gjë që do të ishte e pamundur të bëhej me instrumentet konvencionale laparoskopike dhe torakoskopike. Çdo krah i da Vinçit i aftë për 540 gradë lëvizje i lejon kirurgut të kryejë më saktë në krahasim me lëvizjen 180 gradë të dorës së njeriut.

Aplikimi në kirurgjinë torakale

Aplikimet torakale përfshijnë heqjen kirurgjikale të të gjithë mushkërive (pneumonektomi), të një lobi (lobektomi) ose të një segmenti (segmentektomi). Për më tepër, roboti mund të përdoret me sukses në operacionet e ezofagut dhe kistet dhe masat e shtrira në zonën midis mushkërive, e cila quhet mediastinum.

Si ndryshon kirurgjia robotike nga videotorakoskopia në kirurgjinë torakale?

Në videotorakoskopi perceptimi i thellësisë humbet për shkak të imazhit dy-dimensional, i cili mund të rezultojë në zvogëlimin e koordinimit sy-dorë, duke rritur rrezikun e mundshëm për komplikime të mëdha për shkak të manipulimeve pranë organeve vitale. Nga ana tjetër, kirurgjia robotike siguron 10-12 herë zmadhim dhe imazhe tre dimensionale. Për më tepër, instrumentet videotorakoskopikë janë të kufizuar në lidhje me gamën e lëvizjes ndërsa instrumentet robotikë janë më të suksesshëm në procedura të ndërlikuara pasi ato kanë një manovrim të madh me kyçet e dorës të afta për 540 gradë.

Përfitimet për kirurgun dhe pacientin

Kjo i lejon pacientit të përjetojë më pak dhimbje, mbresë më të vogël, qëndrim më të shkurtër në spital, humbje të reduktuar të gjakut, më pak ndërlikime, kohë më të shkurtër të rimëkëmbjes dhe kthim më të shpejtë në aktivitetet normale të përditshme, ndërsa i ofron kirurgut një imazh tre-dimensional me rezolucion të lartë, gamë më të mirë të lëvizjes, dhe manipulim më të sigurt dhe më të rehatshëm gjatë operacionit kirurgjikal deri sa jeni ulur.

A mund të përdorim kirurgji robotike tek pacientët me kancer?

Pacientët idealë janë ata që kanë një tumor më pak se 5 cm të lokalizuar në një lob të mushkërive. Ky grup pacientësh mund t’i nënshtrohet në mënyrë të sigurtë diseksionit të nyjeve limfatike mediastinale, e cila është shumë e rëndësishme në pacientët me lobektomi dhe kancer duke ruajtur parimet onkologjike. Për më tepër, janë raportuar edhe raste me heqjen e të gjithë mushkërive. Ekspertët theksojnë se ndërhyrjet më të ndërlikuara dhe më invazive do të bëheshin të mundshme me rritjen e përvojës në kirurgjinë robotike.

Na kontaktoni


    Altan Kır

    Dr. Profesor i Asociuar i Kirurgjisë Torakale
    Shëndeti Kardiovaskular Dhe Thorakik – Kirurgjia Thorakike