Anadolu Medical Center

+90 533 498 5665 / +90 262 678 1804

Një metodë unike e trajtimit të onkologjisë filloi të zbatohej në Turqi

Një metodë unike e trajtimit të onkologjisë filloi të zbatohej në Turqi

Për shkak të përhapjes së madhe të onkologjisë, shkencëtarët po punojnë vazhdimisht në krijimin e metodave të reja efektive për të luftuar këtë sëmundje serioze. Një nga përparimet më të fundit në mjekësinë moderne është e ashtuquajtura “terapi radionuklide”.

Jo shumë kohë më parë, ajo filloi të përdoret me sukses në Turqi në Qendrën Mjekësore Anadolu – në Stamboll me famë botërore të mjekësisë Johns Hopkins, e cila për shumë vite është renditur e para në renditjen e qendrave të kancerit në Shtetet e Bashkuara. Specialistja e mjekësisë bërthamore, profesor e asociuar Kezban Berberoglu foli për specifikat e kësaj metode.

Cili është thelbi i terapisë me radionuklide?

Në fakt, ky është një lloj i ri i terapisë me rrezatim. Veçantia e saj qëndron në faktin se substanca radioaktive, e cila i administrohet pacientit në mënyrë intravenoze, grumbullohet në indet e tumoreve, duke i shkatërruar ato nga brenda. Rrezatimi është ngjitur drejtpërdrejt në qelizat e kancerit dhe shumë pikërisht, mund të thuhet, rrezatimi i shkatërron ato pa dëmtuar indet e shëndetshme të trupit.

Kjo metodë ka treguar efikasitet të lartë në trajtimin e kancerit të prostatës, tumoreve neuroendokrine të traktit gastrointestinal dhe pankreasit. Në veçanti, jep rezultate shumë të mira në format e avancuara të onkologjisë me metastaza dhe në rastet kur metodat tradicionale si kimioterapia dhe terapia me rrezatim nuk mund të ndihmojnë. Dhe meqenëse gjatë terapisë me radionuklide organet dhe indet e shëndetshme nuk dëmtohen, pacientët nuk kanë efekte anësore serioze, cilësia e jetës ruhet dhe kohëzgjatja e saj rritet.

Cili është qëllimi i terapisë me radionuklide?

Para së gjithash, sulmon qelizat e kancerit. Ndihmon në zvogëlimin e vëllimit të tumorit dhe metastazave individuale, deri në zhdukjen e tyre të plotë. Edhe nëse neoplazma nuk mund të shkatërrohet plotësisht, atëherë për shkak të faktit se zvogëlohet në madhësi nën ndikimin e rrezatimit, më pas është e mundur ta hiqni atë kirurgjik. Në të njëjtën kohë, vdekja e qelizave të kancerit në trup në tërësi ka një efekt të dobishëm në mirëqenien e pacientit, lehtëson sindromën e dhimbjes dhe simptoma të tjera serioze të onkologjisë, veçanërisht në fazat e mëvonshme të kancerit.

Për cilat sëmundje përdorni më shpesh terapinë me radionuklide?

Ne shpesh e përdorim atë për të luftuar kancerin e avancuar të prostatës me metastaza, kur trajtimet standarde nuk ndihmojnë. Në këtë rast, terapia me radionuklide tregon rezultate shumë të mira, pacientët kanë një përmirësim të gjendjes së tyre dhe dhimbja zvogëlohet. Në të njëjtën kohë, nuk ka efekte anësore, kështu që pacientët vazhdojnë të jetojnë jetën e tyre të zakonshme. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për njerëzit e moshuar.

Kur e përdorin mjekët këtë metodë?

Përdoret kryesisht kur kimioterapia dhe terapia konvencionale e rrezatimit nuk mund të ndihmojnë në luftimin e kancerit. Sidoqoftë, terapia me radionuklide mund të përdoret gjithashtu në lidhje me trajtimet e tjera.

Në klinikën tonë, një ekip shumëdisiplinor specialistësh merret me secilën sëmundje onkologjike: ata punojnë së bashku për të zhvilluar planin më efektiv të trajtimit, i cili mund të përbëhet nga disa lloje terapie. Mjekët vendosin së bashku nëse do të përdorin trajtimin me radioizotop në këtë rast dhe, nëse po, në cilën fazë. Kjo do të thotë, do të ishte e gabuar të thuash se kjo është “shpresa e fundit” për pacientët. Ne përpiqemi të gjejmë trajtimin e duhur në kohën e duhur, gjë që rrit shanset për sukses në luftën kundër kancerit.

Sa kohë zgjat trajtimi?

Për të përballuar një tumor malinj, nevojitet një dozë mjaft e madhe rrezatimi. Ne nuk mund t’i japim një pacienti në një seancë, sepse në këtë mënyrë ne mund ta dëmtojmë atë. Në këtë drejtim, trajtimi kryhet çdo 2 muaj përmes 4-6 seancave të terapisë. Duke marrë parasysh që kjo metodë nuk ka efekte anësore dhe jep rezultate të mira, pacientët nuk përjetojnë ndonjë shqetësim.

Sa e sigurt është kjo metodë për pacientin dhe të tjerët?

Kur bëhet siç duhet, është mjaft e sigurt. Pas tij, pacientët mund të kthehen në shtëpi në të njëjtën ditë ose ditën tjetër, pa paraqitur rrezik për të tjerët.

Sa i përhapur është trajtimi me radionuklide sot?

Ai bëhet gjithnjë e më popullor pasi shfaqen artikuj të rinj shkencorë që tregojnë efektivitetin e lartë të kësaj metode. Por në shumë aspekte, suksesi i tij varet nga përvoja dhe puna e koordinuar mirë e ekipit mjekësor, nga sa saktë trajtimi do të planifikohet dhe kryhet, dhe nëse rezultatet e tij do të monitorohen.

Vërtetë, përdorimi i tij sot është i kufizuar për faktin se radioizotopet e nevojshëm prodhohen në sasi të vogla dhe jo në të gjitha vendet. Prandaj, trajtimi me radionuklide është ende i disponueshëm në qendrat e vetme onkologjike në të gjithë botën, dhe njëra prej tyre është klinika jonë “Anadolu Medical Center”.

Ju mund të merrni informacion të detajuar në lidhje me terapinë me radionuklide dhe metoda të tjera moderne të kancerit duke kontaktuar Departamentin Ndërkombëtar të Anadolu Medical Center. Specialistët e departamentit do t’u përgjigjen të gjitha pyetjeve tuaja dhe, nëse është e nevojshme, do t’ju ndihmojnë të merrni një “mendim të dytë” të profesorëve kryesorë të klinikës për sëmundjen tuaj dhe rekomandimet për trajtim – ky shërbim ofrohet plotësisht falas.