Anadolu Medical Center

+90 533 498 5665 / +90 262 678 1804

Radioterapi Intraoperative

Radioterapi Intraoperative

Koha 6-javore e radioterapisë zvogëlohet në 30 minuta në trajtimin e kancerit të gjirit

Kohët e trajtimit janë ulur ndjeshëm në kancerin e gjirit. Duke shprehur se zakonisht kryhet një procedurë kirurgjikale fillimisht për nxjerrjen e tumorit në trajtimin e kancerit të gjirit dhe më pas administrohet terapia me rrezatim për disa javë, Prof.Dr.Metin Çakmakçı, Kirurg i Përgjithshëm dhe Drejtor i Qendrës së Gjirit thotë se “radioterapia intraoperative kryhet menjëherë pas nxjerrjes së tumorit gjatë operacionit. Kështu, radioterapia 6-javore përfundon në vetëm 30 deri në 40 minuta”.

Duke theksuar se koha e administrimit të radioterapisë është reduktuar ndjeshëm në krahasim me të kaluarën dhe nuk bëhet më rrezatim i panevojshëm sqetullor, Prof.Dr.Hale Başak Çağlar Özkök, Onkolog i Rrezatimit dhe Drejtoresha e Departamentit të Onkologjisë së Rrezatimit në Anadolu Medical Center thotë “Kështu parandalohen ënjtjet e krahëve dhe limfedema.” Metoda e radioterapisë intraoperative ka përparësi të mëdha për pacientët. Radioterapia që duhet të administrohet pas operacionit te pacientët me operacion të ruajtjes së gjirit administrohet në mënyrë intraoperative (gjatë operacionit) bazuar në këtë metodë. Kështu, edhe terapia 6-javore reduktohet në vetëm një seancë dhe terapia e duhur mund të administrohet duke vëzhguar më mirë lokalizimin e tumorit dhe radioterapia që administrohet menjëherë pas operacionit do të ishte më efektive pasi parandalon përhapjen e qelizave tumorale që mund të lihet pas. Kjo terapi mund t’u administrohet pacientëve të përzgjedhur posaçërisht nëpërmjet pajisjeve speciale.

Është e rëndësishme të mos ulet cilësia e jetës duke e zgjatur atë

Duke theksuar se metodat e ruajtjes së gjirit po përhapen gradualisht në trajtimin e kancerit të gjirit, Prof.Dr.Metin Çakmakçı, Kirurg i Përgjithshëm dhe Drejtor i Qendrës së Gjirit thotë se “Janë zhvilluar metoda përcjellëse në të cilat nxjerrim më pak nyje limfatike sqetullore ose ndonjëherë duke mos i prekur asnjëherë nyjet limfatike. Kjo bëri që problemi i limfedemës të ndodhte shumë më pak. Kanceri i gjirit është një sëmundje shumë e zakonshme tek gratë. Lajmi i mirë është se ka shumë informacione për kancerin e gjirit dhe po bëhen kërkime të ndryshme. Ka pasur shumë përmirësime në metodat e diagnostikimit dhe trajtimit. Opsionet e trajtimit ndryshojnë nga dita në ditë sipas llojit të kancerit të gjirit dhe trajtimet e personalizuara bëhen të spikatura. Kanceri i gjirit bëhet jo frikësues kur kombinohen sjellje të vetëdijshme si përcaktimi më i mirë, njohja e mirë e strukturave të gjirit, njohja e ndryshimeve në gjinjtë e tyre dhe kryerja e skanimeve mbrojtëse të gjirit në kohë me teknologjinë e sotme mjekësore.”

Duke theksuar se zhvillimet në radioterapi po marrin vrull dhe jeta e cilësisë së pacientëve është shumë më pak e ndikuar, Prof.Dr.Hale Başak Çağlar Özkök Onkolog i Rrezatimit dhe Drejtoresha e Departamentit të Onkologjisë së Rrezatimit në Anadolu Medical Center thotë “Ne mund të administrojmë rrezatim në një zonë shumë të kufizuar, vetëm në tumor, falë teknologjisë së zhvilluar. Kështu, zemra nuk ndikohet negativisht sidomos te pacientët me kancer të gjirit dhe efektet anësore shihen shumë më pak. Radioterapia në trajtimin e kancerit të gjirit tani fokusohet në administrimin e rrezatimit në më pak intensitet, më pak doza, zona më të kufizuara dhe në kohë më të shkurtra. Sepse prioriteti ynë nuk është të ulim cilësinë e jetës duke e zgjatur atë. Aplikacionet e sotme të radioterapisë ofrojnë një proces të rehatshëm terapie që nuk do t’i largojë pacientët nga puna e tyre e përditshme dhe jeta shoqërore. Pacientët që marrin terapi me rrezatim nuk përballen më me probleme të tilla si djegiet e lëkurës dhe madje shijojnë detin në verë pas terapisë”.