Anadolu Medical Center

+90 533 498 5665 / +90 262 678 1804

Pyetjet e bëra më shpesh

Cilat janë qelizat staminale të palcës kockore dhe hematopoietike?

Palca e kockave është një ind i butë, sfungjeror që gjendet brenda kockave. Ai përmban qeliza të quajtura “hematopoietike”, qelizat burimore që bëjnë qelizat e gjakut.

Qelizat staminale hemopoietike mund të ndahen për të gjeneruar më shumë qeliza staminale të gjakut ose të diferencohen në “qelizat e kuqe të gjakut – eritrocitet”, “qelizat e bardha të gjakut – leukocitet” ose “qelizat e bardha të gjakut – trombocitet” që hyjnë në qarkullimin e gjakut. Shumica dërrmuese e qelizave staminale hematopoietike gjenden në palcën e kockave, por disa gjenden në kordonin e kërthizës dhe në qarkullimin e gjakut.

Cilado qoftë vendndodhja e tyre, qelizat e mbledhura mund të përdoren për transplantim.

Çfarë është transplantimi i palcës së kockave?

Një palcë kockore ose transplant i qelizave bëhet për të zëvendësuar qelizat e shëndetshme që janë shkatërruar nga trajtimi i kancerit. Palca e kockave ose qelizat staminale që janë marrë nga një dhurues ngrihen dhe ruhen me kujdes ndërsa pacienti merr kimioterapi me doza të larta dhe nganjëherë terapi rrezatimi të tërë trupit.

Ekzistojnë tre lloje të transplantimit:

Transplantimi autolog: Kjo është kur qelizat staminale të pacientit merren nga palca e kockave ose qarkullimi i gjakut.

Transplanti alogjenik: Transplantimi përbëhet nga qeliza burimore nga një binjak identik.

Transplanti alogjenik ose haploidentik: Transplanti përbëhet nga qelizat staminale të mbledhura nga një anëtar i vëllezërve dhe motrave ose të afërmve të ngushtë. Një donator pa lidhje mund të përdoret gjithashtu nëse është e përshtatshme.

Si kryhet transplantimi i palcës kockore?

Fillimisht, para se një person të transplantohet qelizat e tij, sëmundja e tij duhet të trajtohet. Pacienti së pari do të trajtohet sipas metodës së specifikuar nga mjekët. Pastaj, qelizat staminale do të mblidhen dhe ngrihen duke përdorur ilaçe të caktuara. Zakonisht, pacientit i jepet një dozë e madhe e ilaçeve një javë pasi ka mbledhur qelizat burimore të shëndetshme. Qelizat staminale të ruajtura të shëndetshme pastaj i administrohen përsëri pacientit pas administrimit të një doze të lartë të barnave. Kjo qasje lejon qelizat staminale të dëmtuara të riparohen gjatë trajtimit.

A ka ndonjë rrezik që lidhet me një transplant autolog?

Nxjerrja e qelizave staminale të pacientit rrezikon të mbledhë edhe qeliza të sëmura. Me fjalë të tjera, administrimi i ri i qelizave staminale të ngrira tek pacienti mund të shkaktojë rikthimin e sëmundjes për shkak të furnizimit të qelizave të sëmura.

A është i rrezikshëm një transplant alogjenik?

Transplantimi alogjenik sjell pacientin në kontakt me sistemin imunitar të dhuruesit. Ky është një avantazh, por ekziston rreziku i papajtueshmërisë së sistemit imunitar në transplantin alogjenik. Kjo mund të shkaktojë një reagim midis sistemit imunitar të dhuruesit dhe organeve të marrësit të qelizave burimore. Kjo mund të dëmtojë mëlçinë, lëkurën, palcën e kockave dhe zorrët. Kjo quhet një reagim “sëmundje e graftit kundër hostit (GVHD)” që kërkon trajtim. Kjo dëmton organet dhe mund të shkaktojë pamjaftueshmëri. Nuk ka rrezik të tillë me një transplant autolog.

A përputhen qelizat staminale të dhuruesit me qelizat staminale të pacientit në transplantimin alogjenik ose haploidentik?

Mjekët kryesisht përdorin qelizat staminale që ngjajnë më shumë me ato të pacientit. Kështu, mund të minimizohen efektet anësore të mundshme. Njerëzit kanë proteina të ndryshme në sipërfaqen e qelizave të tyre të quajtura antigjene të leukociteve njerëzore (HLA). Këto proteina përcaktohen përmes një testi gjaku të quajtur shtypja HLA.

Në shumicën e rasteve, suksesi i një transplantimi alogjenik varet nga shkalla e përputhshmërisë midis antigjeneve HLA të qelizave burimore të dhuruesit dhe atyre të nikoqirit. Sa më shumë antigjen të përputhshëm HLA të ketë, aq më shumë ka të ngjarë që nikoqiri të pranojë qelizat staminale të dhuruesit. Në përgjithësi, një nivel i mirë i pajtueshmërisë midis qelizave burimore të dhuruesit dhe të nikoqirit minimizon rrezikun e zhvillimit të ndërlikimit të njohur si një reagim i sëmundjes graft-kundrejt-host (GVHD).

Mundësia që një i afërm i ngushtë, veçanërisht një vëlla ose motër, është i pajtueshëm në nivelin e shkrimit të HLA është më i lartë se sa tek një person i palidhur. Vetëm rreth 25-35% e pacientëve kanë një vëlla ose motër të përputhshëm me HLA. Mundësia e gjetjes së qelizave burimore të përputhshme me HLA në një dhurues pa lidhje është pak më e lartë – rreth 50%. Përputhshmëria e HLA me dhuruesit e palidhur përmirësohet në mënyrë dramatike kur dhuruesi dhe marrësi janë të së njëjtës etni dhe racë. Numri i dhuruesve zakonisht rritet; në të kundërt, njerëzit nga grupe të caktuara etnike dhe racore kanë më pak të ngjarë të gjejnë një donator të përputhur. Një regjistër i të gjithë dhuruesve vullnetarë mund të jetë i dobishëm për të gjetur një dhurues të palidhur.

Binjakët identikë kanë të njëjtat gjene dhe për këtë arsye të njëjtat antigjene HLA. Kështu, trupi i pacientit do të pranojë një transplant nga binjaku i tyre identik. Sidoqoftë, meqenëse numri i binjakëve identikë nuk është shumë i lartë, transplanti haploidentik është mjaft i rrallë.

Si mblidhet palca e kockave për një transplant?

Qelizat staminale të përdorura për transplantimet e palcës kockore merren nga një qendër e lëngshme e quajtur “palca”. Procedura për korrjen e palcës, e referuar përgjithësisht si “korrje”, është e ngjashme për të tre llojet e transplanteve të palcës së kockave (autologe, alogjene, haploidentike). Në këtë procedurë, jepet anestezi e përgjithshme ose lokale që mpinë dhuruesin poshtë belit. Gjilpërat futen në palcën e kockave në nivelin e kockave iliake për të nxjerrë palcën. Të korrat zgjasin rreth një orë.

Palca e eshtrave të korrur përpunohet për të hequr të gjitha gjurmët e kockave dhe gjakut. Një palë ruajtëse mund të shtohet në palcën e eshtrave të korrur e cila më pas ngrihet për të ruajtur qelizat burimore derisa ato të jenë të nevojshme. Kjo metodë njihet si krio-ruajtje. Qelizat staminale mund të ruhen për shumë vite duke përdorur këtë metodë krioprezervimi.

Si mblidhen qelizat burimore të gjakut periferik?

Qelizat staminale të gjakut periferik merren nga qarkullimi i gjakut. Qelizat e përdorura për transplantim mblidhen përmes një procedure të quajtur ‘apheresis ose leukapheresis’. Trajtimet mund t’i jepen dhuruesit 4 deri në 5 ditë para aferesës për të rritur numrin e qelizave burimore në qarkullimin e gjakut. Gjaku mblidhet për aferezë nga një venë e madhe në krah ose duke përdorur një kateter venoz qendror (tub fleksibël i futur në një venë të madhe në qafë, gjoks ose në zonën e legenit). Gjaku kalon përmes një pajisjeje që mbledh qelizat burimore. Gjaku futet përsëri te dhuruesi dhe qelizat e grumbulluara ruhen. Aferoza zakonisht zgjat 4 deri në 6 orë. Qelizat staminale ngrihen më pas derisa të përdoren në host.

A ka ndonjë rrezik me dhurimin e palcës kockore?

Në përgjithësi, ky dhurim nuk gjeneron probleme të mëdha pasi që nxirret një sasi shumë e vogël e palcës. Shumica e rreziqeve shoqëruese vijnë nga ndërlikimet që lidhen me anestezinë e përdorur gjatë procedurës.

Zona ku mblidhet palca e kockave mund të jetë e ënjtur dhe e induktuar për disa ditë. Dhuruesi mund të ndihet i lodhur gjatë kësaj kohe. Trupi i dhuruesit do të rimbushë palcën e eshtrave të humbur brenda disa javësh, por koha e nevojshme e rikuperimit mund të ndryshojë në varësi të dhuruesit. Disa njerëz janë në gjendje të kthehen në aktivitetet e tyre të përditshme në 2-3 ditë, ndërsa të tjerëve u duhen 3-4 javë për të rimarrë forcën e tyre.

A ka ndonjë rrezik në dhurimin e qelizave burimore të gjakut periferik?

Aferoza zakonisht shkakton shqetësime minimale. Një person mund të ndihet i dobët, të ketë dridhura, buzë të mpira dhe ngërçe në duar. Ndryshe nga një transplant i palcës së kockave, qelizat burimore të gjakut periferik nuk kanë nevojë për anestezi. Ilaçi i përdorur për të nxitur çlirimin e qelizave burimore nga palca në rrjedhën e gjakut mund të shkaktojë dhimbje të kockave dhe muskujve, dhimbje koke, lodhje, të përziera, të vjella dhe / ose probleme me gjumin. Efektet anësore zakonisht përmirësohen 2-3 ditë pas dozës së fundit të ilaçit.

Çfarë ndodh kur qelizat staminale i transplantohen pacientit?

Qelizat staminale do të hyjnë në qarkullim dhe më pas do të vendosen në palcën e kockave ku do të fillojnë të prodhojnë qelizat e kuqe të gjakut, qelizat e bardha të gjakut dhe trombocitet e gjakut. Këto qeliza zakonisht do të fillojnë të prodhojnë gjak 2 deri në 4 javë pas transplantimit. Mjekët do të monitorojnë këtë proces me numërime të shpeshta të gjakut. Sidoqoftë, rikuperimi i plotë i sistemit imunitar do të zgjasë shumë më tepër. Kjo periudhë është zakonisht disa muaj për nikoqirët e transplantit autolog dhe midis një dhe dy vjet për mikpritësit e transplantit alogjenik dhe haploidentik.

Cilat janë efektet anësore të mundshme të transplantimit të palcës kockore?

Rreziku kryesor që lidhet me këto dy metoda trajtimi është rritja e ndjeshmërisë ndaj infeksioneve dhe gjakderdhjes për shkak të dozave të larta të trajtimit të kancerit. Mjekët mund t’u japin pacientëve antibiotikë për të parandaluar ose trajtuar infeksionet. Transfuzioni i trombociteve gjithashtu mund të jetë i nevojshëm për të parandaluar gjakderdhjen dhe transfuzioni i qelizave të kuqe të gjakut mund të jetë i nevojshëm për të trajtuar aneminë. Pacientët që kanë një palcë kocke ose transplant të qelizave burimore të gjakut periferik mund të përjetojnë efekte anësore afatshkurtra të tilla si të përziera, të vjella, lodhje, humbje të oreksit, ulçera në gojë, humbje të flokëve dhe reaksione të lëkurës.

Efektet anësore të mundshme afatgjata zakonisht lidhen me kimioterapinë dhe terapinë rrezatuese para transplantimit. Ato përfshijnë infertilitetin (paaftësia biologjike e një personi për të mbarsur), katarakti (mjegullimi i thjerrëzës së syrit), kanceret dytësore dhe dëmtimi i mëlçisë, veshkave, mushkërive dhe / ose zemrës. Rreziqet e ndërlikimeve dhe ashpërsia e tyre kanë të bëjnë me trajtimin e pacientit dhe duhet të menaxhohen me mjekun që përshkruan.

Çfarë është një "mini-transplantim"?

Një mini-transplantim është një lloj transplantimi alogjenik (i quajtur transplant jo-mielloablativ ose me intensitet të reduktuar). Provat klinike janë aktualisht në proces që kanë për qëllim trajtimin e llojeve të ndryshme të kancerit, duke përfshirë leukeminë, limfomën, mielomën multiple dhe kanceret e tjerë të gjakut.

Mini-transplantimi përdor doza më të ulëta të kimioterapisë ose terapisë rrezatuese për të përgatitur pacientin për transplantin alogjenik. Dozat e ulëta të barnave dhe rrezatimit eliminojnë një pjesë të palcës kockore të pacientit, por nuk e dëmtojnë atë plotësisht. Nga ana tjetër, do të zvogëlojë numrin e qelizave kancerogjene dhe do të shtypë sistemin imunitar për të parandaluar refuzimin e transplantit.

Ndryshe nga një transplantim tradicional i palcës së kockave ose transplant i qelizave burimore të gjakut periferik, qelizat dhuruese si dhe qelizat e pacientit vazhdojnë të bashkëjetojnë për një periudhë të shkurtër pas mini-transplantimit. Kur palca e kockave fillon të funksionojë, qelizat e gjakut të dhuruesit shkaktojnë një reagim të shartimit-kundër-tumorit (GVT) dhe shkatërrojnë çdo qelizë kanceroze ende të pranishme pas trajtimit të ilaçeve dhe / ose rrezeve anti-kancer. Pacientit mund t’i jepen rruaza të bardha të gjakut nga dhuruesi për të rritur efektin GVT. Kjo procedurë quhet “infuzion i limfociteve dhuruese”.

Na kontaktoni


  Ayşegül Karahan

  M.D.
  Shëndeti torakal kardiovaskular – Kardiologji

  Ayşin Ağrıtmış

  M.D.
  Shkencat kirurgjikale – Anestezi dhe Reanimacion

  Bülent Evren Erkul

  M.D. Prof.
  Departamenti i Otorinolaringologjisë

  Bülent Karagöz

  MD Prof. Prof. e Onkologjisë Mjekësore
  Shkencat Onkologjike – Onkologji Mjekësore

  Çağatay Öktenli

  Profesor i Mjekësisë së Brendshme dhe Geriatrisë

  Cengiz Erenoğlu

  Prof. M.D.

  Ceyhun Yılmaz

  M.D.
  Shkencat kirurgjikale – Anestezi dhe Reanimacion

  E. Erdem Türemen

  M.D.
  Mjekësia e Brendshme – Endokrinologjia